Συχνές ερωτήσεις | ISmile.gr
2106839939 2106916800

Η πρώτη ορθοδοντική εξέταση είναι δωρεάν!

 

Μπορούμε να συζητήσουμε και να αναλύσουμε το ορθοδοντικό σας πρόβλημα χωρίς καμία επιβάρυνση. Kλείσετε το ραντεβού σας ή καλέστε στo 2106839939

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις για τις πιο συχνές απορίες που εκφράζονται σχετικά την ορθοδοντική. Πρέπει να τονιστεί ότι οι παρακάτω απαντήσεις είναι μεν ακριβείς, ωστόσο ενδέχεται να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Πόσο διαρκεί μία ορθοδοντική θεραπεία και πόσο συχνές είναι οι επισκέψεις στον ορθοδοντικό;

Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα του κάθε ασθενή και την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση. Κατά μέσο όρο μία ορθοδοντική θεραπεία άνω και κάτω γνάθου μίας φάσεως διαρκεί 1,5-2 χρόνια. Οι επισκέψεις γίνονται περίπου μία φορά το μήνα, ενδεχεται όμως σε κάποιες περιπτώσεις να είναι συχνότερες (μία φορά στις δεκαπέντε ημέρες) ή πιο αραιές (μία φορά στο δίμηνο).

Ποιό είναι το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας;

Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος, τις δυσκολίες που σχετίζονται με την αντιμετώπισή του, τη διάρκεια και τον επιλεγμένο τύπο θεραπείας (μεταλλικά άγκιστρα, κεραμικά άγκιστρα, Damon, Damon Clear, Γλωσσική Ορθοδοντική, τεχνική Invisalign, Clear Aligners ή συνδυασμοί όλων αυτών)
Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία και προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτουν ένα μέρος του κόστους της ορθοδοντικής θεραπείας. Με τέτοιους φορείς είμαστε συμβεβλημένοι
Η καταβολή του κόστους γίνεται σε δόσεις καθ´ όλη τη διάρκεια της θεραπείας
Υπάρχει η δυνατότητα διευκολύνσεων πληρωμών
Υποστηρίζουμε όλους τους τρόπους πληρωμής (μετρητά, πιστωτική κάρτα, χρεωστική κάρτα, μεταφορά σε τραπεζικό λογαριασμό, paypal)
Διαθέτουμε εργαστήριο εντός του χώρου, κάτι που μας επιτρέπει να διατηρούμε το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα
Πάντοτε φροντίζουμε να συνδυάζουμε ανταγωνιστικές τιμές και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Ποιά είναι η σκοπιμότητα μιας ορθοδοντικής θεραπείας;

Όπως ισχύει γενικώς στην οδοντιατρική, έτσι και στην ορθοδοντική η αισθητική και η σωστή λειτουργία είναι οι κυρίαρχοι στόχοι. Εκτός από ένα όμορφο χαμόγελο η ορθοδοντική δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε αφενός το στοματογναθικό σύστημα να λειτουργεί αρμονικά και αφετέρου να είναι δυνατή η διατήρηση σωστής στοματικής υγιεινής. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι σημαντικά για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ακεραιότητας του οδοντικού φραγμού και την αποφυγή προβλημάτων από τις κροταφογναθικές αρθρώσεις.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για μία πρώτη ορθοδοντική εξέταση και πότε μπορεί να ξεκινήσει μία ορθοδοντική θεραπεία;

Με βάση της οδηγίες της Αμερικανικής Ορθοδοντικής Εταιρείας (American Association of Orthodontists – AAO) η κατάλληλη ηλικία για μια πρώτη ορθοδοντική εξέταση είναι όταν έχουν ανατείλει οι μόνιμοι άνω και κάτω τομείς, δηλαδή τα 7,5-8 έτη. Υπάρχουν συγκεκριμένα ορθοδοντικά προβλήματα τα οποία είναι σωστό να αντιμετωπίζονται ακόμη και σε αυτή την ηλικία και πριν την ανατολή όλων των μονίμων δοντιών, γι’ αυτό και συνιστάται η πρώτη εξέταση να γίνεται τόσο νωρίς. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι τύποι ορθοδοντικών προβλημάτων, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μετέπειτα ηλικίες, μετά την ανατολή όλων των μονίμων δοντιών, δηλαδή γύρω στα 11-13 έτη.

Πονάει η ορθοδοντική θεραπεία;

Η πιο δύσκολη φάση για έναν ορθοδοντικό ασθενή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας. Σε αυτό το διάστημα νιώθει τα δόντια του ευαίσθητα σε τέτοιο βαθμό που δυσκολεύεται να δαγκώσει τροφές μέτριας και μεγάλης σκληρότητας. Ωστόσο αυτό το φαινόμενο είναι παροδικό και δεν διαρκεί περισσότερες από 7-10 ημέρες. Μετά από κάθε επίσκεψη, όπου συνήθως ενεργοποιούνται οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, η ευαισθησία αυτή επανέρχεται, αλλά σε σαφώς μικρότερη βαρύτητα και διάρκεια (1-3ημέρες). Σε μερικές περιπτώσεις η ευαισθησία μπορεί να είναι πιο έντονη και συνεχής (δηλαδή ενδέχεται να μην περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος επιχειρεί να δαγκώσει), οπότε συνιστάται η λήψη παυσιπόνων (παρακεταμόλη -π.χ. Depon- , ιβουπροφαίνη -π.χ. Algofren, Nurofen).

Υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή;

Δεν υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στη διατροφή κατά τη διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας. Ο ασθενής μπορεί να τρώει σχεδόν ό,τι θέλει αρκεί να ακολουθεί τις οδηγίες του ορθοδοντικού και να ασκεί στοματική υγιεινή μετά από κάθε γεύμα, κάτι το οποίο πρέπει ούτως ή άλλως να τηρεί.

Πώς είναι δυνατή η τήρηση στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Είναι γεγονός ότι η τήρηση στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι πιο χρονοβόρα εξαιτίας της παρουσίας των ορθοδοντικών μηχανισμών. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις χρήσης κινητών μηχανημάτων (“μασελάκια”) και διαφανών ναρθήκων, τα οποία μπορούν να αφαιρούνται, οπότε ο ασθενής καθαρίζει τα δόντια του ευκολότερα. Η τήρηση στοματικής υγιεινής γίνεται με βάση τις οδηγίες του ορθοδοντικού και με τη χρήση συμπληρωματικών μέσων που διευκολύνουν σημαντικά το βούρτσισμα των δοντιών.

Ποιές δυσκολίες υπάρχουν με τη Γλωσσική Ορθοδοντική (τα “σιδεράκια” που τοποθετούνται στις πίσω επιφάνειες των δοντιών – γλωσσικά σιδεράκια);

Ο συγκεκριμένος τύπος θεραπείας απαιτεί αυξημένο χρόνο για το σωστό καθαρισμό των δοντιών κι ενέχει άλλοτε άλλου βαθμού δυσκολίες στην ομιλία λόγω της αναγκαιότητας για προσαρμογή της γλώσσας σε ένα νέο περιβάλλον. Μικροτραυματισμοί της γλώσσας παρατηρούνται κυρίως στο πρώτο διάστημα μετά την τοποθέτησή τους. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής προσαρμόζεται σε αυτό τον τύπο της θεραπέιας και η διακοπή της θεραπείας λόγω δυσανεξίας είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Παλαιότερες έρευνες αναφέρουν ότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πλήρη προσαρμογή της γλώσσας κατά την ομιλία είναι κατα μέσο όρο 9 -12 εβδομάδες. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι υπάρχουν ασθενείς που προσαρμόζονται αρκετά γρηγορότερα. Επίσης τα γλωσσικά άγκιστρα που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν σημαντικά μικρότερο μέγεθος σε σχέση με παλαιότερα, κάτι το οποίο πλέον κάνει την προσαρμογή ταχύτερη. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ο ελαφρά αυξημένος χρόνος θεραπείας που απαιτείται με τα γλωσσικά άγκιστρα σε σχέση με τα συνηθισμένα “σιδεράκια”. Συνήθως αυτές οι θεραπείες διαρκούν 3-5 μήνες περισσότερο, όμως αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ασθενή από τη στιγμή που τα γλωσσικά άγκιστρα είναι τοποθετημένα σε θέσεις που δεν φαίνονται καθόλου.

H θεραπεία στους ενήλικες είναι το ίδιο αποτελεσματική σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες; O χρόνος θεραπείας είναι ο ίδιος;

H ορθοδοντική θεραπεία των ενηλίκων μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλικία δεν επηρεάζει σημαντικά ούτε την αποτελεσματικότητα αλλά ούτε και το χρόνο της θεραπείας. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι αυτό δεν ισχύει για ασθενείς με περιοδοντικά προβλήματα και με επιβαρημένη γενική υγεία. Αυτοί αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις και αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Τι χρειάζεται ένας ασθενής για να ξεκινήσει μια ορθοδοντική θεραπεία;

Απαραίτητα στοιχεία για τον καθορισμό του σχεδίου θεραπείας στην ορθοδοντική είναι η πανοραμική ακτινογραφία, η πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, οι ενδοστοματικές κι εξωστοματικές φωτογραφίες, τα εκμαγεία μελέτης, και η λήψη ιστορικού του ασθενούς. Αναλόγως με την περίπτωση ενδέχεται να απαιτούνται κι επιπλέον διαγνωστικά στοιχεία.